icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Hjem
vegetables-2268682__480
  

Bli med på matsvinn-dugnad!

I Norge kaster vi årlig 350 000 tonn mat. Godt over halvparten av dette svinnet skjer hjemme. I følge nettstedet matvett.no kaster hver av oss gjennomsnittlig 42 kg mat i året.

Hva er matsvinn?

Matsvinn er typisk at vi kaster mat vi kunne ha spist. Middagsrester som havner i søpla i stedet for i fryseren. Mindre matsvinn sparer både penger og miljø. Regjeringen og store deler av den norske matbransjen har inngått en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50% innen 2030. Det kan du ler mer om på nettsidene til miljødepartementet

Hva kan jeg gjøre?

  • Sjekk hva du har i kjøleskapet før du tar turen til butikken. Da blir det lettere å unngå å kjøpe mer enn du trenger. Er du glad i ostesmørbrød, så kast ikke tørt brød og osteskorper. Skvettene av vin eller øl som er igjen etter festen gir utmerket smak til sauser og gryteretter.
  • Mange matbutikker i Ås har en egen plass for mat som nærmer seg «best før» dato og som er nedpriset. Kanskje du kan få fisk eller kjøtt til middag til halve prisen?
  • I Ås sentrum har butikken «Better price» et godt utvalg av rimelige varer som nærmer seg «best før» dato, men som er fullt ut spiselige. Ta en tur innom og se om de har noe du trenger.

Oppskrifter på restemat

Det er flere nettsider som har tips til oppskrifter som kan gjøre restemat spennende. Ta en tur på nettet og få gode tips. Blogger, butikker og mange andre sider med oppskrifter.

Du lese mer om matvettregler hos matvett.no