icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Hjem
Fjernvarmeåpning
Fjernvarmeåpning
  

Fjernvarmeanlegget offisielt åpnet

Onsdag 16. oktober var det nye fjernvarmeanlegget klart for å åpnes med inviterte gjester. Det vanket mange lovord som varmet i høstluften.

ÅsBlæst'n underholdt med stor entusiasme mens gjestene ankom.

May Toril Moen, leder av utbyggingsavdelingen i Statkraft Fjernvarme, ønsket velkommen til den offisielle åpningen av fjernvarmeanlegget.

Hun refererte kort til historikken til anlegget, flyttingen på grunn av siktlinjen til kirketårnet til Ås kirke, kulturminner i rørtraseene, og andre mer eller mindre uforutsette hendelser.

- Vi har lagt ned seks kilometer rør, i tillegg har vi koblet til to kilometer eksisterende rør tilhørende Campus. Anlegget leverer 26 gigawattimer til dagens kunder. Potensialet i dag er på 45 gigawattimer. Vi har møtt løsningsorienterte personer både ved UMB, i kommunen og hos våre leverandører. Jeg vil takke for hvor godt vi er blitt tatt i mot!

Konsersjef Christian Rynning-Tønnesen i Stakraft fikk så ordet, sammen med Birger Rahal Lamnaouar Belboe. Birger er valgt ut fra Ungt Entreprenørskap for å være konsernsjef for en dag. Duoen holdt derfor åpningstalen sammen.

Rynning-Tønnessen la vekt på Statskraft lange tradisjon med fornybar energi, og at de har holdt på med fjernvarme i over 30 år.

- Vi trenger mer fornybar energi. Ås yter et viktig bidrag for å skape nye løsninger. Anlegget er noe av det ypperste av hva fjernvarme kan gi, og det er muligheter for utvidelser. Nitti prosent av anlegget drives med treflis som er lokalprodusert. Gratulerer Åsbeboere, ansatte og studenter ved UMB. Her har vi Norges, og Nordens, mest moderne og avanserte anlegg. Jeg vil også takke Ås kommune for et konstruktivt samarbeid, blant annet under flyttingen av anlegget. En takk også tilUMB som startet hele prosessen og som er den opprinnelige konsesjonshaver.

Så fikk fungerende konsersjef, Birger, æren av å styre den store grabben som tok en svær jafs av flishaugen, som erstatning for den mer tradisjonelle snorklippingen. Grabben styres vanligvis helt automatisk.

Ordfører Johan Alnes var neste taler.

- Dette har vi sett fram til helt siden 1998. Da ønsket vi et samarbeid om fjernvarme, men siden UMB ikke var et AS med dette som primærområde, fikk de avslag fra departementet. Første gang det kom på kommuneplanen var i 2003, og så var det også med fire år senere. Nå håper vi å å spare strømutgifter. Vi har opplevd en veldig samarbeidsvillighet for å få til et godt prosjekt.

Alnes hadde også "investert" i en blomsterbukett som han overrakte til May Toril Moen, til stor munterhet blant de frammøtte.

Universitetsdirektør Siri Margrethe Løksa gratulerte Statkraft med anlegget som produserer grønn energi, og som er en forutsigbar varmeleveranse. Og som et sted som man kan drive forskning i tiden framover.

- Når vi ser på forhistorien, så søkte landbrukshøgskolen i 1953 om å få starte et oljefyringsanlegg. Det fikk de, men i svarbrevet fra departementet sto det at man kanskje burde vurdere et anlegg basert på flis- og torvfyring!

Løksa hadde med både et fat, og blomster til utbyggeren.

Blomster vanket det også fra kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme som var fornøyd med at man her kan vise at det ikke er bare er med ord, men også i handlig at man viser at man bryr seg om miljøet.

Sangkoret Lerken underholdt til slutt med sine humoristiske sanger, før det ble servering og omvisning på anlegget.