icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Hjem
Ingressbilde handlingsplan_skalert[1]
  

Handlingsprogram 2021- 2024 – fra underskudd til økonomisk balanse

Rådmannen i Ås la onsdag fram budsjett og handlingsprogram for 2021-2024. Budsjettet for 2021 viser et overskudd på 9,4 mill. kr tilsvarende 0,6 %.

Kommunens disposisjonsfond styrkes i perioden 2021-2024. Dette gjør kommunen mer robust og i stand til å egenfinansiere en større andel av investeringer som kommer etter planperioden

Store investeringer gir et løft i kommunens bygningsmessige kapasitet. Samtidig medfører det en økning i kommunens finans- og driftskostnader.  For å finansiere dette må kommunen både omstille og redusere innholdet i tjenestetilbudet samt innføre eiendomsskatt på bolig.  Dette bidrar til at kommunen vil få et positivt netto driftsresultat på 9,4 mill. kr i 2021.

Økonomi

Ås kommune leverer gode tjenester, men innenfor stadig strammere økonomiske rammer. Det foregår omstillinger i alle tjenestene for å tilpasse seg et bærekraftig økonomisk nivå. Kommunens høye gjeld tilsier at tjenestetilbudet i kommunen må justeres ned. Rådmannen anbefaler innføring av eiendomsskatt for å unngå noe av nedgangen i tjenestene.

Investeringer

Våren 2021 åpner det nye tilbygget på Moer sykehjem I 2022 ferdigstilles Åshallen og planleggingsarbeidet ved Åsgård skole som skal stå ferdig i 2023, er godt i gang. I tillegg gjennomføres store investeringer i vann og avløpssektoren i perioden.

Med vedtatt områdereguleringsplan for Ås sentrumsområde vil byggeaktiviteten starte opp i planperioden. Åsgård skole er den kommunale investeringen som vil dominere sentrum de nærmeste årene. I Solbergområdet er det også stor byggeaktivitet.

Satsinger

Det er ikke rom for nye store satsinger i 2021. Økonomisk styring og finansiering av investeringer må prioriteres.  Nytt i årets handlingsprogram er et eget klimabudsjett. Tiltakene i klimabudsjettet må i stor grad finansieres gjennom prioriteringer innenfor eksisterende rammer.

Her kan du se rådmannens forslag Handlingsprogram 2021-2024 i Framsikt.

For mer informasjon, kontakt:

  • Rådmann Trine Christensen, tlf. 64 96 20 02
  • Økonomisjef Emil Schmidt, tlf.  64 96 20 31