icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Hjem
Ordfører Joahn Alnes overrekker blomster til Knut Dørum som har skrevet bygdeok for Ås
Ordfører Joahn Alnes overrekker blomster til Knut Dørum som har skrevet bygdeok for Ås
  

"Inn i velstandsnorge Ås 1940-2010"

Bygdeboka ble lansert med foredrag av forfatteren, Knut Dørum, som beskrev en voldsom forandring av bygdesamfunnet.

Ordfører Joahn Alnes overrekker blomster til Knut Dørum som har skrevet bygdeok for Ås

Ordfører Johan Alnes takker forfatter Knut Dørum for den store innsatsen med den flotte bygdeboken.

Det var bind to av bygdebokprosjektet som ble presentert i kulturhusets store sal mandag kveld.

Arne Hågensen innledet med å minne om at det nå var 11 år siden kommunestyret vedtok å skrive Ås' historie fra 1850 og fram til i dag. Første bind dekket perioden fram til 1940, og ble utgitt for fire år siden.

Hågensen minnet om det store arbeidet som ressursgruppa for bokprosjektet har bidratt med. Opprinnelig var det fire medlemmer i gruppa, Reidun Aalerud, Halvor Holtestaul, Øystein Retvedt og nå avdøde Gaute Sakshaug.

- Endelig er den her! Det var ordfører Johan Alnes første kommentar, før han takket forfatteren Knut Dørum og ressursgruppa. Alens overrakte et eksemplar av boken til hver av medlemmene i gruppa, samt blomster. Dørum fikk ogås blomster, før han fikk ordet.

- Det har tatt tid, det er godt å endelig være ferdig. Boka har blitt på 418 sider med over 500 bilder. Med jobb vd siden av, har det vært en utfordrende oppgave med mye å sette seg inn i, innledet Dørum, og takket for all bistand han har fått i arbeidet med boka.

Største forandringen i moderne tid

- Titelen er valgt for å setet Ås inn i en nasjonal og en internasjonal sammenheng. I 1940 var Ås en kommune med stor selvforsyningsgrad, basert på livet på gården. Slik er det ikke lenger. Høgskolen, og senere universitetet, har bidratt til å utvikle en ny identitet. Nærheten til Oslo er også vesentlig, forklarte Dørum.

Han mente vi har sett en velstandsutvikling som ikke engang han selv klarer å sette seg inn i. Endringene fra 1940 og fram til i dag, er støre enn det som skjedde i perioden da vi hadde den industrielle revolusjonen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av forrige århundre.

Etter krigen la man vekt på det gode livet på landet med trygge oppvekstvilkår. Nå har man fått en stor middelklase med høy inntekt. Vediene har forandret seg. Kulturen hadde gode kår på 1970- og 1980-tallet.

- Ås hadde en kinosjef som fikk folk fra Ski til å dra på kino i Ås. Terje Kristiansen satte Ås på kartet. Nå har kulturen magrere kår. Helse, pleie og omsorg har blitt det viktigste satsningsområdet i kommunen. Der er Ås dyktige,og har blant annet bygget et flott sykehjem på Moer, framhevet Dørum.

Betydningen av å ha et universitet

Dørum mente at bygda har hatt mange fordeler av å ha et universitet. Det har gitt stabile arbeidsplasser, med tilsvarende stabile skatteinntekter. Da er det lettere å langtidsplanlegge. Ansatte ved landbrukshøyskolen, som var politisk aktive,  bidro i sin tid til å styrke jordvernet i Ås.

- Universitetet klarer seg uten Ås, men klarer Ås seg uten universitetet, spurte Dørum retorisk.

Med mange tidligere politikere i salen, ble det også noen interessante refleksjoner omkring framtidig utbygging av sentrum kontra jordvern. Politiske beslutningsprosesser ble også debattert.

Framtiden

Dørum prøvde også å gi noen tanker om hva som preger Ås i 2020.

- Får vi en by basert på Ås sentrum? Vil jordene omkring sentrum bli brukt til sentrumsnære boliger, i tråd med statlige ønsker? Vil velferdskommunen fortsatt bli bygd ut, undret Dørum.

Når kommunen også blir vertskap for Veterinærhøgskolen og Veterinærinstituttet, vil det komme 800 nye studenter og gi 900 nye arbeidsplasser.

- Å være en universitetsbygd er framtiden for Ås, avsluttet Dørum.

Reidun Aalerud, Halvor Holtestaul og Øystein Retvedt fra bygdebok ressursgruppa får blomster og bok i forbindelse med lanseringen av boka i Ås bibliotek.

 

De tre medlemmene av ressursgruppa  Reidun Aalerud, Halvor Holtestaul og Øystein Retvedt.