icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Hjem
Vannsimulering
Vannsimulering
  

Kommunen samarbeider med UMB-studenter

Studentene jobber med å finne ut hva som skjer med overflatevannet dersom nedbørsmengdene øker.

Bildetekst: Ane Brækken, Amir Reza Ali-Mohammid og Ida Gammelsæter fra 5 år på VA-teknikk på UMB med simulering av framtidig vannstand på Kaja i Ås. (Foto: Henrik Christie, tekst: Henrik Christie/Ivar Ola Opheim)

 

Studenter på 5. året på VA-teknikk ved UMB hjelper kommunen med å simulere hvordan framstidas nedbørsmengder påvirker overvannssituasjonen i Ås.

I en semesteroppgave de lager i samarbeid med kommunen, plotter de inn tall i en komplisert datamodell. Opp kommer diagrammer og grafer.

- Formålet er å estimere hvor stor skade det kan bli av framtidas overvann grunnet klimaendringene, forklarer Lars Buhler, avdelingsingeniør i kommunalteknisk avdeling i Ås kommune.

Han var ferdig utdannet sivil ingeniør innen vann og miljø teknikk på UMB i vår. For tiden lager han hovedplan for vann og avløp i kommunen. I den forbindelse er studenter ved UMB med på å lage en oversikt over risikoen overvann kan skape i fremtiden.

Fare for overvann

Professor Oddvar Lindholm fra IMT, Seksjon, Bygg og miljøteknikk, underviser i faget:

- Oppgaven går ut på å beregne framtidas overvann på ulike steder i kommunen.

- Vi ser på hvor mye vann som kan ødelegge bygninger med tanke på forskjellige regnintensiteter alt fra 10 – 100 års gjentaksintervall. På toppen av dette legger man til klimaendringer. Vi beregner 50 % økning i nedbør, legger Buhler til.

Ingen kan med sikkerhet si om framtiden vil bringe oversvømmelse, men faren er til stede.

- Det er ingen rette eller gale svar. Dette er opp til studentenes tolkning av målingene. De bruker et dataverktøy som skal etterligne virkeligheten. Men hvis den vanlige nedbørsmengden viser at det er fare for oversvømmelse grunnet overvann og man på toppen legger til effekten av klimaendringene, så er sjansene rimelig store for materielle skader, forklarer Buhler.

Praktiske problemer

Studentene trives med oppgaven.

- Det er veldig morsomt å kunne jobbe med praktiske problemer, i stedet for noe fiktivt, sier Ane Brækken, Amir Reza Ali-Mohammid og Ida Gammelsæter, foran en simulert modell av Kaja-feltet.

De har også jobbet med Moer-området og Solveien.

I neste uke presenterer de tolkningene sine sammen med fire andre grupper og kommunen på plass.

Buhler sier samarbeidet med UMB hjelper kommunen til å finne fram til gode løsninger på eventuelle framtidige overvanns problemer.

Å jobbe på lag med UMB er helt sentralt også i et bredere perspektiv.

- Det er et ekstremt viktig samarbeid som gagner både UMB som utdanningsinstitusjon og Ås kommune, avslutter Buhler