icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Hjem
Skjermutsnitt fra NVEs kvikkleirekart. Skravert området er faresone, stiplet område er utløpsområde.
Skjermutsnitt fra NVEs kvikkleirekart. Skravert området er faresone, stiplet område er utløpsområde.
  

Regional kvikkleirekartlegging i Follo

Faren for store naturlig utløste kvikkleireskred er kartlagt for fem kommuner i Akershus fylke: Ski, Ås, Frogn, Vestby og Asker. Totalt 18 potensielt skredfarlige soner og tilhørende utløpssoner er lokalisert i de fire Follo-kommunene, hvorav to er i Ås.

NVE har fokusert på områder som ligger under marin grense med vekt på befolkningstetthet og topografi. Rapportresultatene vil gi kommunen et bedre kunnskapsgrunnlag i arealplanlegging og byggesak, og dermed et grunnlag for å redusere faren for kvikkleireskred.

Det gjøres oppmerksom på at oversiktskartlegging ikke er en utfyllende kartlegging hvor alle områder med kvikkleire påvises. I områder under marin grense vil kvikkleire generelt kunne påtreffes utenom kartlagte faresoner, i større områder eller i avgrensede lommer.

I Ås kommune er to faresoner lokalisert på Moer og Solli Eldor. Begge områder er satt til risikoklasse 4 (høy prioritet) basert på faregrad og konsekvens.

Dette bør innbyggerne være oppmerksomme på:

  • Ikke grav i bunnen av skråninger uansett om det er bekker eller ikke i området

  • Ikke legg ut fyllmasse på toppen av skråninger

Man må alltid ta hensyn til grunnforholdene ved grave- og byggearbeider. Ras kan utløses av relativt små byggetiltak utført på feil sted eller på feil måte.

Har du spørsmål kan du kontakte kommunen på telefon 64 96 20 00 eller epost: post@as.kommune.no

  • Les sluttrapporten for den regionale kvikkelirekartleggingen i Follo her

  • NVE og NGI har utarbeidet en Veileder for små inngrep i kvikkleiresoner. Veilederen omhandler graving av grøfter, bakkeplanering, ny bebyggelse, anleggelse av veger og deponering av masser.