icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Tjenester   ›   Skole og utdanning   ›   Liste over barneskoler og ungdomsskoler   ›   Solberg skole   ›   Aktuelt
Solberg Gård, Gårdsnummer 102, Ås kommune. Tusj av Morten Gran.
Solberg Gård, Gårdsnummer 102, Ås kommune. Tusj av Morten Gran.
  

Solberg gård

Området Solberg har røtter fra langt tilbake i tid. Dagens skole er bygget på Solberg gård sin grunn. Restene av hovedbygningen og stabburet står fortsatt og brukes av Solbergtunet barnehage.

Hvordan brukes Solberg gård i dag?

Solbergtunet barnehage disponerer Solberg gård i dag. 

Navnet Solberg

Navnet Solberg kommer av Solbjorg som avspeiler soldyrking hos våre forfedre. Når kraften fra solen minket fra midtsommer av, var det viktig å tilføre solen kraft så den ikke sluknet. Bål ble brukt som et symbol for solen og man dekket glørne med aske om kvelden, slik at bålet kunne tennes på nytt dagen etter. Dette ble en symbolsk handling som skulle berge solkraften.

Historien bak

Solberg gård ble bygget en gang mellom år 1050 og 1350. I 1698 ble gården delt i Østre og Vestre Solberg. I 1841 skilte Vestre Solberg ut Mellom-Solberg. Det er trolig at det da også ble reist nye hus på tunet. I 1896 kjøpte Ås kommune eiendommen Solberg og opprettet en fattiggård. Dette gjaldt to mindre hus og litt jord der endre mennesker som trengte hjelp kunne leve. Det er et av disse som i dag brukes av skolen.