Ås kommune sparer miljøet - skal kutte strømforbruket
I disse dager starter et prosjekt for å gjennomgå utvalgte komunale bygninger for å se hva som kan gjøres for å spare strøm.
Ås kommune har som mål å bidra til en bærekraftig forvaltning av miljøet. For å bidra til dette har eiendomsavdelingen i kommunen tatt initiativ til et prosjekt for å spare energi. Kommunen har inngått en avtale med Norsk Enøk og Energi As (NEE) som skal kartlegge hvordan kommunen skal kutte strømforbruket i store deler av sine bygninger.
NEE presenterte planene for hva som skal skje framover for kommunenes representanter på et møte i forrige uke. Ordfører Ola Nordal innledet med å fortelle om bakgrunnen for prosjektet.
- I Ås kommune har vi satt oss høye mål om å være en miljøvennlig kommune. Vårt første hovedmål er å være en miljøvennlig kommune med fokus på bærekraftig ressursbruk. Vi har sagt at vi skal være et lavenergisamfunn, derfor skal vi blant annet redusere energibruken i kommunale bygninger. Dette prosjektet er en hovedsatsning for kommunen i så måte, innledet Nordal.
Eiendomssjef Roy Sypriansen håper at kommunen kan spare så mye som tretti prosent av strømforbuket i de 31 bygningsmassene som er valgt ut.
- I den innledende fasen var det NEE som ble valgt ut som vinner. De skal nå i gang med kartleggingen av de bygningene vi har valgt ut, forklarte Sypriansen.
Administrerende direktør Terje Helgesen og prosjektleder David Raudberget fra NEE orienterte om deres erfaring med liknende prosjekter rundt om i landet.
- Vi analyserer i tur og orden de utvalgte bygningene, så må kommunen bevilge pengene til de tiltakene som vi har foreslått. Avhengig av tiltakene er det vanligvis slik at investeringene er tjent inn i løpet av sju til ti år, informerte Helgesen.
NEE garanterer kommunen at de skal spare penger på investeringene de gjør.
- Vi har garantert en innsparing på 4,6 millioner kilowatttimer med en investering på 23,7 millioner kroner. Da bruker man 7,1 år på å tjene inn investeringen. De neste åtte årene vil man ha en gevinst på 19,3 millioner kroner målt i dagens verdi, orienterte Raudberget.
Prosjektet kan bli enda mer lønnsomt om man får støtte fra ENOVA, men det er ikke tatt med i beregningene. Det vil bli en bonus for kommunen. Allerede i neste uke starter kartleggingen, som skal være ferdig i midten av november. Får NEE også jobben videre, vil de bruke lokale entreprenører til å utføre de nødvendige tiltakene.