Aktuelt
Fra teststasjonen i Ås. Smittesporerne jobber vanligvis hjemmefra, men i dag skal den helt ferske smittesporeren Marte Skjolden (til venstre) få opplæring av Bente Sperlin og Bjørn-Erik Pedersen. Til høyre tar Camilla Kristiansen og Gerd Berge i mot telefoner fra innbyggere som ønsker å bestille en test. Foto: Ås kommune/Ellen M. Ceeberg.
Ås kommunes smittesporere
Få nærkontaktene raskt i karantene. Det er målet til Ås kommunes smittesporingsteam.
Smittesporingsteamet i Ås kommune består av åtte personer fordelt på fire team. Et team jobber en uke «på» fra 8-22 mandag til søndag, før neste team tar over.
Mange telefoner
På travle dager kan en smittesporer ringe opp til 100-150 personer i døgnet.
– Det blir en del telefoner, så du bør være komfortabel med å prate med mange ulike mennesker i denne jobben, sier Bente Sperlin.
Hun er folkehelsekoordinator i kommunen, og leder smittesporingsteamene sammen med beredskapskoordinator Bjørn-Erik Pedersen.
Hovedprioritet for smittesporingsteamet er å få tak i den som har vært i nærkontakt med en smittet så raskt som mulig, slik at personen kommer seg i karantene.
– Derfor ringer vi også nærkontakter i andre kommuner, før de overføres til smittesporingsteamet i sin egen kommune, forteller Sperlin.
Det kan være detektivarbeid å spore opp navn og telefonnummer på alle nærkontakter.
– De aller fleste som tester positivt har god oversikt over sine nærkontakter, og kan ganske raskt gi oss opplysningene vi trenger. Men det er ikke alle som har kontaktinformasjon til alle de har vært sammen med på jobb for eksempel, og da må vi ut på jakt, sier Sperlin.
– Uansett så ringer vi alle. Det er viktig at de som skal i karantene får mulighet til å stille oss spørsmål. De aller fleste lurer på noe.
Registrerer digitalt
Når kommunen får beskjed om at du har testet positivt for korona, tar det ikke lang tid før du får en telefon fra smittesporingsteamet.
– Det er på telefon vi tar kontakt først fordi det går raskest, sier Bjørn-Erik Pedersen.
Han forteller at de kommer tett inn på folk som er smittet i jakten på nærkontakter.
– Det er viktig å understreke at vi har taushetsplikt, sier Pedersen.
Kan du håndtere PC, mobil eller nettbrett får du en lenke til et registreringssystem hvor du legger inn alle dine nærkontakter. Bjørn-Erik kan fortelle at de fleste foretrekker å registrere opplysningene på denne måte.
– Du legger selv inn navn og telefonnummer på de nærkontaktene du har. De som ikke har anledning til å legge det inn selv, kan så klart ta det på telefon med oss. Men vi får mange positive tilbakemeldinger på den digitale registreringen.
Jakten på nærkontaktene
Så snart den som har testet positivt har gitt smittesporingsteamet informasjonen de trenger, setter de i gang med å spore opp nærkontakter. Nærkontakter skal være i karantene i ti dager fra den siste dagen de var i kontakt med den som er smittet. Da er det viktig at beskjeden kommer så raskt som mulig.
– Det er ulike måter å reagere på, men de aller fleste blir litt overrasket når de får beskjed om at de er nærkontakt, forteller Bjørn-Erik og Bente.
Når du blir ringt opp som nærkontakt, får du informasjon om hva det innebærer å være i karantene, og beskjed om å teste deg.
Mange lurer på hva som gjelder for familiemedlemmer eller andre man bor sammen med, når man er nærkontakt.
– Egentlig ligger det fin informasjon om dette på nettsidene til folkehelseinstituttet og helsedirektoratet, men så er det ofte sånn at det er helt konkrete ting man ønsker en tilbakemelding på når det gjelder egen situasjon, sier Bjørn Erik Pedersen.
Hovedregelen er at den som bor sammen med en nærkontakt som ikke har symptomer, kan leve som normalt så lenge de generelle smittevernrådene overholdes. Får nærkontakten symptomer skal alle i husstanden i karantene frem til du har fått svar på testen.
– Men vi ber alle nærkontakter om å være ekstra oppmerksomme og varsomme, understreker han.
Ta telefonen
Smittesporingsteamet opplever at det er enkelte som ikke svarer på telefonen når de ringer fra ukjent nummer.
– Vi vil gjerne oppfordre alle til å ta telefonen i disse dager, sier Bente Sperlin.
Når du sjekker telefonnummeret til den som ringer deg, vil du få opp at telefonnummeret tilhører Ås kommune.
– Tar du ikke telefonen, legger vi så klart igjen beskjed på telefonsvareren og sender en SMS. Men jo fortere vi får snakket med deg på telefon, jo raskere går arbeidet vårt og vi får trygget både deg og de rundt deg.
Og ifølge tilbakemeldingene smittesporerne får fra de som blir ringt opp, er praten med smittesporerne ingen ting å engste seg for.
– Vi får så mange positive tilbakemeldinger. Det er veldig bra, for selv om vi skal være raske skal vi også trygge folk slik at de gjør gode valg, avslutter Bente Sperlin.
Les mer om hva som gjelder dersom du tester positivt og skal i hjemmeisolasjon, eller er nærkontakt og skal i hjemmekarantene:
Avstand, karantene og isolering på folkehelseinstituttets (FHI) nettside
Her bestiller du time for å testes for korona i Ås kommune:
Ved mistanke om smitte og om testing