Flott kunstutstilling i dagsenteret
De har malt flittig gjennom vinteren og våren, og endelig kunne de stille ut de flotte bildene de har laget.
Se bilder fra utstillingen her.
Elisabeth Gunnerud åpner utstillingen med godt drikke og snacks.
- Jeg synes det er blitt en kjempefin utstilling, der jeg kan se en utvikling hos de som har vært med tidligere. Nå er det nesten så jeg kjenner igjen "streken" til noen av dere. Dere har all grunn til å være stolte av det dere har malt, roser Elisabeth.
Hva synes så elevene om kurset?
- Vi har fått en grundig innføring i akrylmaling i løpet av kurset. Jeg har vært med på fem stykker, forteller Jon Samset.
- Jeg har gått tegning form og farge på skolen. Det er kjekt å friske opp igjen det vi lærte, og å få brukt det som jeg lærte for lenge siden. Det å gjøre det sammen med andre er også fint, synes May-Iren Eriksen, og sammen med Jon viser de to fram blomsterbildene sine.
May-Iren forteller at bare man kommer over prestasjonsangsten, så er det kjekt å kunne utfolde seg selv.
Andre mente det hadde vært et veldig bra tiltak, selv om man først kunne føle seg litt oppgitt siden det ser vanskelig ut, så blir det likevel et resultat! Noen nevner at det har vært sosialt og lærerikt, og heldigvis med pauser innimellom. Å holde på med noe som gir konkrete resultater, er også oppmuntrende.
Det å lære mer om kunst, og hva abstrakte kunstverk kan si oss, er også verdifull kunskap som elevene har tatt med seg etter kurset, selv om det er både utfordrende og litt anstrengende. Da hjelper det at miljøet er veldig bra å lære i .
Noe som også er fint med kunst, er at det finnes ingen fasit, det er rom for å male slik man vil. Det er fint med kunstnerisk frihet.
Elisabeth Gunnerud forteller at det er maleklubb på dagsenteret på tirsdager. Da kan man forsette å utfolde seg.
Elevene har all grunn til å være stolte av sine kunstverk. I flere uker har de fått kyndig undervisning av Knut Thorstensen. Han er utdannet ved Statens kunst- og håndverkskole i Oslo, og er selv utøvende malekunstner.
- Her har jeg først laget en skisse til det de skal lære om nå, simultan kontrast. Fargen i motivet er hvit nederst, for så å bli helt sort i øvre bildekant. Rundt motivene maler elevene en gråtone, som er helt lik i hele bildeflaten, forklarer Knut.
Bildeflaten er nøye oppdelt, det kan nesten minne om det gylne snitt. Elevene lager en skisse med hjelpelinjer.
- Vi maler trestammer i ulike høyder, slik at den nederste delen tangerer en hjelpelinje. Trærne blir kortere og kortere, det skaper dybde i bildet. For å lage en kontrast, heller et av trærne motsatt vei av de andre. Mellom trærne maler elevene blomster, noen i en gråtone, andre i en farger, men kun en farge i hvert bilde, viser Knut.
I likhet med trærne blir blomstene også mindre og mindre, noe som skaper en dynamikk og dybde i bildet. Knut foreslo å bruke flere farger i hvert bilde, men elevene mente det var best med en farge per bilde, og hadde nok rett!
- Vi har også lært om de tre ulike fargekategoriene: primær- sekundær- og tertiærfarger som vi finner i fargespekteret. En sekundærfarge er komplementærfargen til en primærfarge, for eksempel er grønn komplementærfargen til rød. Grønn er en blanding av gul og blå, som er primærfarger, nevner Knut og viser oss abstrakte bilder elevene har malt.
Her er det malt en rød bunn, med fargeprikker i ulike farger. Det asymmetriske mønsteret, og bevisste valg av farger, gjør at man stadig ser nye mønstre åpenbare seg. Vi får en billedfortelling på grunn av det som kalles spredningseffekten; det at fargene varierer etter omgivelsene. Under kurset har elevene også lært å male stilleben av blomster.
- Jeg brukte farget papir som bakgrunn. På den festet jeg blomster. Her har de lært å skyggelegge, og male "lys" på blomstene, slik at det blir mer rom og dybde i bildet. For å få enda større liv i bildet, er bakgrunnen ikke helt ensfarget, men har nyanser, forklarer Knut.
Han skryter av elevene, som jobber med de samme problemstillingene som kunstmalere driver med.
- Alle kan lære det med metodisk hjelp. Da kan man lære selv avanserte sider ved faget, poengterer læremesteren.