Korona - Digitale løsninger letter på savnet
Hvordan opprettholde god kontakt mellom pasienter og pårørende i en tid uten mulighet for fysiske møter?
Ved Moer sykehjem og Moertunet (tidligere Ås demenssenter) er man vant til å bruke digitale arbeidsverktøy. Både ansatte, pasienter og pårørende kjenner de tekniske verktøyene godt, noe som har vist seg svært nyttig i tiden etter koronapandemien.
Nå brukes de for å holde en best mulig kontakt mellom pasienter og pårørende.
Savner sine kjære
– Vi ser tydelig at savnet etter sine kjære er stort hos flere av våre pasienter. Dette tiltaket bidrar til å dempe uro hos dem. Pårørende føler seg også mer ivaretatt, forteller avdelingsleder ved Moertunet Natalia Øverås.
Hun forteller at omtrent halvparten av pasientene jevnlig har videosamtaler med sine nærmeste. Den andre halvparten foretrekker å bruke telefon.
– Hos de pasientene som ikke benytter videosamtaler er det tilstrekkelig med en telefonsamtale – dette fordi det kan være uvant å bruke iPad og vanskelig å lære seg. Da kan det skape mer uro. Det er derfor viktig å kjenne til ressursene til pasientene, og ikke minst se an dagsformen understreker hun.
En pleier er med for å sørge for at det tekniske er i orden når kontakten opprettes. Deretter trekker pleieren seg tilbake for å gi rom for den private samtalen. Hos de pasientene hvor språk kan være utfordrende, er en pleier i nærheten for å bidra hvis samtalen stopper opp.
Hjelp til å huske
For beboere på Moertunet, som kun har en demensdiagnose, bidrar denne type kommunikasjon også til å opprettholde minne forteller Øverås.
– Det er viktig at de husker sine pårørende, og kjenner på at de fortsatt finnes i deres liv. Dette gir dem en viktig trygghet.
Hun kan fortelle at både pasienter og pårørende er fornøyd med tilbudet.
– Det er ofte lettere å kommunisere ansikt til ansikt, da enkelte pasienter har vanskelig for å finne ord. Derfor kan det være en ekstra lettelse å se sine kjære smile på Skype for å vite at de har det bra. Savnet blir mindre, og pasienten roer seg, forteller Natalia.
Kunne være raske
Da pandemien stengte dørene for besøk til omsorgsinstitusjonene, var digitale kommunikasjonsverktøy raskt klare til bruk for alle som ønsker å bruke dette.
– Både på Moer sykehjem og på Moertunet har vi brukt iPad som verktøy en stund. Da gikk det raskt å få på plass løsninger som kan brukes til digital kommunikasjon, sier virksomhetsleder for sykehjem og boliger Sissel Ruud-Hansen.
Hun er glad for satsningen på moderne velferdsteknologi, og mulighetene det gir.
– Moertunet fikk utdelt iPader i september 2019, slik at ansatte sammen med pasientene kunne lytte til musikk og se på ulike videoer. Dette er en fin metode, sett i sammenheng med erindrings- og miljøterapeutiske arbeid som vi har stort fokus på i våre møter med personer med demens avlutter Ruud-Hansen.