Michael Andreas Grolid fra Ås fikk Drømmestipendet 2015
Prisen på 10 000 kroner ble delt ut i onsdag i økonomikantinen ved NMBU.
Bildetekst: Michael Andreas Grolid (til venstre) mottar Drømmestipendet 2015 fra Bjørn Morten Kjærnes i kantina i Økonomibygningen ved NMBU onsdag lveld. (Foto: Stig Persson, Østlandets Blad.)
Michael er et av Norges ypperste unge talenter på bratsj, og han har vunnet en rekke konkurranser og priser i inn- og utland. Til daglig er Michael elev ved videregående skole/Unge Talenter ved Barrat Des musikkinstitutt hvor han har vært elev i syv år. Han har spilt fiolin og bratsj siden han var 7 år, og har vært elev ved Kulturskolen i Ås i 5 år. Han bidrar fortsatt inn i ungdomssymfoniorkesteret når han har en mulighet for det. Han har vært elev ved Barrat Dues musikkinstitutt siden han var 10.
Michael er også en ypperlig komponist. Han skrev sin første kammeropera da han var 12 år, og har vunnet priser for sine komposisjoner for soloinstrument, kammergrupper og symfoniorkester.Fra han var ganske liten har Michael også vært en fast del av det lokale musikkmiljøet knyttet til Ås og Kroer kirker sammen med sine foreldre som begge er kantorer.
De senere årene har Michael vært med på en rekke store begivenheter, blant annet:
-
Premiere på hans kammeropera «Munken» i 2010
-
Michael er godkjent som vikar i Oslo Filharmoniske Orkester.
-
Solist med Bergen Filharmoniske Orkester – fikk publikumsprisen og stipend.
-
Tredjepris i en av de mest prestisjetunge kammermusikk-konkurransene i verden, Fischer Chamber Music Competition i USA i 2015 med sin Alegrar strykekvartett.
I forbindelse med tildelingen av Drømmestipendet vil Michael spille sitt egenkomponerte solostykke for bratsj som er tilegnet den norske superbratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad.
Dette er tolvte år på rad at Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd samarbeider om å dele ut én hel million kroner til talentfull ungdom i 100 kommuner.
Stipendmottakerne er barn og ungdom under 20 år som utøver ulike kulturelle uttrykk, som f eks dans, musikk, teater, sirkus eller visuell kunst. Målet med stipendet er at mottakerne skal få motivasjon til å utvikle seg videre og mulighet til å få oppfylt noen av sine kulturdrømmer.
Alle norske kommuner kan nominere hver sine kandidater innenfor de ulike kunstfaglige kategoriene; enkeltutøver eller gruppe. Det er rektoren ved kulturskolen som - ofte etter omfattende juryarbeid med flere involverte - beslutter hvem som skal være kommunens kandidater til Drømmestipendet. Den nasjonale juryen avgjør hvem som får Drømmestipendet. Juryleder har i 2015 vært Ketil Gudim fra Ås.