icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Tjenester   ›   Skole og utdanning   ›   Liste over barneskoler og ungdomsskoler   ›   Ås ungdomsskole   ›   Aktuelt
  

Om hjelpemidler for elever med lese- og skriveutfordringer

Kan også gjelde elever med andre utfordringer enn lesing og skriving.

Alle elevene ved Ås ungdomsskole har PC som arbeidsverktøy. På denne kan elever som trenger det, få tilgang til en del digitale skolebøker. Samtidig ligger det her tilgjengelig noen hjelpeprogrammer for blant annet skriving. Opplesningsfunksjon har blitt en del av det Microsoft tilbyr gjennom Office 365 som alle elevne har lisens på. Denne kan lastes ned til fem forskjellige dingser - også på hjemmeustyr. 

Noen elever kan trenge tilleggsprogrammer eller tilleggsdatautstyr. Ås ungdomsskole anbefaler ofte en iPad eller nettbrett som et suplement til skolemaskinen. Det kan også være lurt med programmer som Lingdys og Lingwrigth. Tilleggsutstyr og programmer er noe foresatte og elev må søke NAV om støtte til. Det søkes da på bakgrunn av en sakkyndig vurdering fra f.eks. Ås PPS. 

Skolen hjelper gjerne til med søknaden, men foresatte må opprette søknaden og ta/sende papirene til skolen. Her legger vi ved nødvendig dokumentasjon og fyller ut deler av søknadskjema som knytter seg til skole. Ta kontakt med den enkeltes kontaktlærer.

Søknad finnes her: https://www.nav.no/soknader/nb/person/hjelpemidler-og-tilrettelegging/kommunikasjon-og-kognisjon

En del elever har allerede lisenser på programvare. Det kan være greit å sjekke om skolen har denne, ev. sende lisensene til skolen. Lisenser og utstyr er knyttet til eleven og er således private.

Skolen hjelper til med å få nye programmer osv. installert på maskinene. Ipadene kan etter samtykke administeres av kommunen slik at alt av apper blir installert. 

 

Ås kommune har ellers CD-ord/intowords som hjelpeprogram til dyslektikere. 

Ikke alle av skolens bøker foreligger i digitale utgaver. Da kan lydbok være et alternativ. Faglærer/kontaktlærer ordner dette med innmelding, deretter kan eleven selv låne bøker – både de skolen har og også alt annet av fag- og skjønnlitteratur.