icon rss footer hover.png icon facebook footer hover.png icon mail footer hover.png icon insta footer hover.png
Du er her:   Intranett 2018   ›   Tjenester   ›   Andre nyttige sider   ›   Natur, klima og miljø
Foto: Anne Marte Lind, Bærum kommune
Foto: Anne Marte Lind, Bærum kommune
  

Slik blir du en vintersyklist

Du trenger ikke å pakke ned sykkelen selv om vinteren kommer. Her får du tips til hvordan du sykler deg gjennom vinteren.

Stadig flere av oss velger å bruke sykkelen som fremkomstmiddel – også om vinteren. Sykkel er et lettvint og trygt transportmiddel i hverdagen og har positiv effekt på helsen din. Sykkelandelen i Ås er lavere om vinteren. For å øke denne andelen jobber kommunen med god vinterdrift av gang- og sykkelveiene, og arrangerer i 2019 en egen vintersykkelkampanje.

Fremkommeligheten om vinteren

Med piggdekk på sykkelen føler vintersyklister seg trygge på veien. Bråbremsing på blåisen er ikke å anbefale. Piggdekk sitter heller ikke så godt på underlag som brostein og kumlokk.

Pass på sikkerheten

Trygg Trafikk påpeker at samme regler gjelder både vinter og sommer. Pass på at du har påbudt utstyr montert.

Det er ekstra viktig å bli sett på mørke vinterdager. Du må ha lys foran og bak på sykkelen. Det er også viktig med refleks på kroppen. Mange bruker gul refleksvest, og da synes du godt både i mørket og når det er lyst. Samtidig er det smart å bruke refleks rundt anklene. Jo lavere refleksen sitter, desto lettere er det for bilistene å se den.

Hvordan kle seg som vintersyklist?

Vintersyklister vi har snakket med opplever ikke kulde som noe problem. Å kle seg til vintersykling trenger ikke være vanskelig. Sannsynligvis har du allerede vanlige vinterklær eller skiklær. Det kan være en fordel med jakker som er lange på ryggen og ermene. Varme votter eller hansker som er vindtette er også viktig. En buff under hjelmen og i halsen er lurt, da kan du trekke den opp over nesa når det er kaldt i nedoverbakkene.

Kan du sykle deler av veien eller av og til?

Du trenger ikke sykle hele reiseveien din. Du kan gjerne kombinere sykkel med andre transportmuligheter. Det er som regel lettere å få parkert sykkel enn bil ved kollektivknutepunktene. BaneNOR planlegger sykkelhotell på Ås stasjon finansiert av fylkeskommunen og Statens vegvesen har satt opp overbygd sykkelparkering ved flere bussholdeplasser det siste året.

Av og til er også bedre enn aldri. Hva med å velge sykkelen de dagene været er godt, eller dager som er litt roligere? Kanskje oppdager du at sykkelen kan gi en deilig og forfriskende start på og avslutning av arbeidsdagen. 

Kjedet må oljes oftere om vinteren

Helst bør du ha på litt olje på kjedet en gang i uken. Oljen vaskes fort av i snø og slaps. For å unngå at kjedet ruster som følge av salting av veiene, er det lurt å spyle sykkelen og sette den et frostfritt sted til tørk over natta. Det kan også være lurt å sørge for at du ha skjermer over dekkene, så unngår du at det spruter på klærne dine. 

Kan jeg bruke elsykkel om vinteren?

Elsykkelen er ypperlig til vintersykling. Kle på deg mer klær uten å bli svett. Alle forberedelser er de samme for en elsykkel som med vanlig sykkel, men husk at ved ekstrem kulde kan batterilevetiden være kortere.

Fem tips til vellykket vintersykling

  • Husk piggdekk for godt veigrep
  • Vær synlig, bruk refleks og husk lykt foran og bak
  • Velg klær som holder deg helt varm
  • Hjelm er en selvfølge
  • Ikke stress – nyt turen, og husk: Øvelse gjør mester!

Møte om vintersykling 12. november i Ås

Ås kommune og NMBU arrangerer et møte for folk i Ås med gode tips om vintersykling, enkel mekking av sykkel og sykkelservice.

Møtet blir på Ås Kulturhus tirsdag 12. november kl. 18-20. Vi trenger å vite hvor mange som kommer for å planlegge bevertning og sykkelservice. Du må derfor melde deg på denne lenken (Google skjema) innen tirsdag 5. november: https://forms.gle/bwPZPwN4LsPtfHjy9