Om avløp
Kommunen etablerer, drifter og vedlikeholder offentlige avløpsanlegg (avløpsnett, avløpsanlegg og utslippsanordning). Hensikten er å samle opp avløpsvann, transportere vannet til egnet renseanlegg og slippe det rensete vannet ut i en vannforekomst.
Prisen for tilknytning og bruk av det offentlige avløpsnettet fastsettes av kommunestyret.
Privat
Avløpsvann samles opp fra kommunens abonnenter i et avløpssystem som består av rundt 111 km kommunale ledninger, 44 kommunale pumpestasjoner og 2 kommunale renseanlegg.
Befolkningen i Ås kommune er tilknyttet offentlig avløpsnett og avløpsvannet ledes til renseanleggene Søndre Follo Renseanlegg og Nordre Follo Renseanlegg
Nordre Follo Renseanlegg er dimensjonert for 40 900 pe og renser avløp fra Ås, Ski og Oppegård kommune. Søndre Follo Renseanlegg er dimensjonert for 25 000 pe og renser avløp fra Ås og Vestby kommune.
Separate avløpsanlegg
Separate avløpsanlegg er anlegg for sanitært avløpsvann som ikke ledes til offentlig nett. Alle som har innlagt vann og som ikke er tilknyttet det kommunale avløpsanlegget må ha en eller annen form for separat avløpsanlegg.
I Ås kommune er det separate, private avløpsanlegg. Anleggene sørger for rensing og bortleding av avløpsvannet. De vanligste anleggstypene er:
- Infiltrasjonsanlegg
- Slamavskiller med avløp direkte til bekk
- Sandfilteranlegg
- Kjemisk/biologiske minirenseanlegg
Andre anleggstyper er rent kjemiske eller biologiske minirenseanlegg, slamavskiller med avløp til terreng, tette tanker og biodo/utedo. Alle separate avløpsanlegg skal være med i den kommunale slamtømmeordningen.
Utslippene av næringsstoffer og tarmbakterier er vesentlig høyere fra mindre avløpsanlegg enn fra kommunalt avløp. Tarmbakterier kan gi hygieniske ulemper, mens fosfor bidrar til algevekst og gjengroing i vassdragene. Store mengder næringsstoffer og bakterier begrenser bruken av elvene og setter det biologiske mangfoldet i fare.
Ved bygging av nytt avløpsrenseanlegg eller utbedring av eksisterende avløpsanlegg må det tas kontakt med et nøytralt fagkyndig foretak som kan undersøke hvilke renseløsning som egner seg best for din eiendom. Det skal også søkes om utslippstillatelse fra kommunen og denne søknaden skal være innvilget med, hjemmel i forurensningsforskriftens kapittel 12, før nye utslipp etableres eller eksisterende utslipp utvides.
Næring og industri
Nærings- og industribedrifter har som regel avløp med annen sammensetning enn vanlig husholdningsavløp, i noen tilfeller kan dette også gjelde avløp fra private.
Kommunen skal ha kontroll med avløp fra nærings- og industribedrifter siden dette avløpsvannet kan inneholde stoffer som renseanlegg ikke er laget for å fjerne, for eksempel kjemikalier, tungmetaller, olje m.m. Hvis disse stoffene føres til kommunens avløpsnett, vil de havne i slam fra renseprosessen som videre føres til landbruket eller blir sluppet ut med vann etter å ha passert gjennom renseanleggene. For avløp som ikke føres til kommunalt renseanlegg stilles det krav gjennom utslippstillatelse, herunder påslippstillatelse for den enkelte virksomheten.
Oljeutskiller skiller olje og bensin fra avløpsvann før det ledes inn på det kommunale ledningsnettet og avløpsvannet bør ha et opphold på minst en time i oljeutskilleren slik at oljen stiger opp til overflaten. Det er vanlig å ha oljeutskiller på blant annet bensin- og servicestasjoner, verksteder og store garasjer. Fettutskiller fungerer på samme måte som en oljeutskiller, bortsett fra at det separerer fett fra avløpsvann istedenfor olje eller bensin. Nedkjølt fett som kommer ut i ledningsnettet stivner og legger seg som belegg, noe som reduserer ledningens evne til å transportere avløpsvannet og øker faren for kloakkstopp. Det er vanlig å ha hos blant annet restauranter, kafeer, konditorier, catering og ferdigmatprodusenter, gatekjøkken, kantiner og kiosker. Fett- og oljeutskillere skal tømmes med jevne mellomrom for å virke optimalt. Husk at frityrfett aldri skal helles i avløpet eller i fettutskilleren!